Osmoza inversa

Osmoza inversă este cel mai adecvat procedeu de producere a apei pure, concurând cu distilarea pentru obţinerea aceluiaşi grad foarte înalt de puritate.

Avantajul net al osmozei inverse este cantitatea aproape neglijabilă de energie consumată, în comparaţie cu distilarea. Dacă în urmă cu mai mulţi ani, osmoza inversă era considerată un procedeu de purificare scump de înaltă tehnicitate, în zilele noastre, graţie dezvoltării continue a tehnicilor mecanico-chimice, se poate spune că a devenit un procedeu de eliminare a impurităţilor la îndemâna tuturor.

Ce este în realitate osmoza?

Este un fenomen fizic ce rezultă din tendinţa de egalizare a concentraţiilor a două soluţii de concentraţii diferite separate de o membrană semipermeabilă (perete separator semipermeabil). Egalizarea concentraţiilor se face prin trecerea moleculelor de apă din soluţia de concentraţie mai mică în soluţia de concentraţie mai mare prin membrana semipermeabilă.

osmoza-inversa.jpg

Ce este osmoza inversă?

Dacă asupra membranei semipermeabile (numită membrană osmotică) se aplică o presiune ce depăşeşte o anumită valoare (prag de presiune osmotică), trecerea moleculelor de apă se face în sens invers de cum se produce natural la osmoza. Astfel, se obţine o soluţie din ce în ce mai slab concentrată, ajungându-se la obţinerea de molecule de apă fără nici o altă impuritate fizico-chimică în preajmă. Se obţine deci, apă pură. Membrana osmotică se consideră semipermeabilă deoarece microorificiile pe care le are sunt cu un diametru foarte mic (aprox. 0,0001 microni).

Ca urmare, prin osmoză inversă se blochează trecerea tuturor impurităţilor cu dimensiuni mai mari decit microorificiile membranei osmotice, deci obţinem performanţe superioare oricărui alt procedeu de filtrare clasică.

Ce putem filtra?

Elemente chimice nedorite (Fier, Sodiu, Potasiu, Mercur, Zinc, Calciu, Magneziu, Siliciu, Clor, etc.), compuşi chimici organici şi anorganici (hidrocarburi, ierbicide, pesticide, cloruri, sulfaţi, nitriţi, azotaţi, etc.) şi impurităţi biologice de tipul virusurilor, bacteriilor şi chisturilor.

Rezultat final: APĂ PURĂ DE CEA MAI BUNĂ CALITATE

water-fundal.jpg