Ce este apa dură ? Avem nevoie de apă dură ?
Ne costă mult detergenţii, balsamurile de rufe şi produsele anticalcar pentru maşinile de spălat ? Apa caldă de la centrală noastră termică nu este suficient de caldă? Şi chiuveta se albeşte şi este aspră ? Expresorul de cafea “suflă” pe la garnituri ? Cât de dură este apa noastră ? Şi ce e de făcut ? Dacă vă puneţi astfel de întrebări, lămuriţi-le !
Apa dură este apa care conţine o cantitate mare de săruri de calciu şi magneziu. Utilizarea ei directă are două mari neajunsuri.
În primul rând, spălatul cu apă dură este foarte ineficient, se consumă prea mult detergent sau săpun şi oricum, spuma necesară spălării se obţine în cantităţi mici. Pentru protecţia maşinii de spălat trebuie folosiţi aditivi anticalcar care sunt scumpi.
Gustul apei dure nu este nici pe departe un gust plăcut şi nici nu este sănătos să consumăm apă cu un conţinut foarte ridicat de săruri.
În al doilea rând, pe pereţii conductelor şi recipienţilor pe care apa dură le traversează, în scaunele de închidere ale robineţilor, în boilere, în schimbătoarele de căldură ale centralelor termice şi nu în ultimul rând pe vasele de bucătărie sau ale aparaturii electrocasnice, se depun pelicule de calcar care cresc în grosime cu timpul.
Efectul este de distrugere totală sau parţială a acestor obiecte, detartrarea (curăţarea de calcar) fiind o procedură nu tocmai uşoară şi care în anumite situaţii este chiar imposibilă. De multe ori am întâlnit situaţii în care tentativa de detartrare mecanică sau chimică s-a soldat cu distrugerea obiectului supus curăţării.
În plus, folosirea schimbătoarelor de căldură, a cazanelor electrice şi a altor dispozitive cu rol de încălzire a apei cu pereţii acoperiţi de calcar, duce la pierderi mari de energie termică, în final de combustibil lichid, gazos sau energie electrică, pierdere cauzată direct de caracterul de izolator termic al calcarului. Astfel, se impiedică schimbul eficient de căldură prin peretele vasului în care se află apa ce se doreşte a fi încălzită. Pierderea NU este deloc neglijabilă.
Ce trebuie făcut?
Soluţia constă în intercalarea între sursa de apă şi consumatori a unei staţii de dedurizare a apei.
Cum funcţionează o astfel de staţie?
O staţie de dedurizare este formată dintr-un pat de răşină care se spală sistematic cu o saramură (soluţie de clorură de sodiu) pentru îmbogăţirea patului de răşină cu ioni de sodiu. Procedeul poartă numele de regenerare. Apa noastră este condusă peste acest pat unde se înlocuiesc ionii de calciu şi magneziu din apa dură cu ioni de sodiu. Ionii de sodiu nu precipită ca şi cei de calciu şi magneziu, ca urmare nu se depun pe obiectele cu care apa vine apoi în contact.
Alegerea unei staţii de dedurizare a apei se face în funcţie de trei parametri:
-debitul nominal sau maxim de apă ( m3/oră ), consumul zilnic total de apă ( m3 ) şi duritatea apei (gH).
Cât de dură este apa noastră ?
În România, duritatea apei se exprimă în grade germane, iar valorile durităţii apei sunt foarte diferite de la o zonă la alta. Dacă sursa de apă este reţeaua publică, furnizorul local de apă vă poate oferi informaţia. Dacă folosim apă dintr-un foraj propriu (fântână), va trebui să o analizăm la un laborator specializat, determinarea durităţii nefiind o analiză scumpă. În plus, e bine să ne verificăm periodic calitatea apei din punct de vedere microbiologic şi să verificăm de asemenea prezenţa unor alte elemente chimice în sursa proprie de apă.
Alegerea unei staţii de dedurizare trebuie făcută corect pentru a avea o dedurizare eficientă şi pentru a avea consumuri convenabile de sare de dedurizare. Pentru alegerea unuia din modelele de mai jos şi pentru oferta de preţ, vă rugăm să ne contactaţi.
Staţii automatizate de dedurizare a apei:
1. Kompact Mini, RX valve, 0817, 10 litri răşină
2. Kompact Maxi, RX valve, 0835, 20 litri răşină
3. BD 30, RX valve, 1044, 30 litri răşină, tanc saramură 85 l
4. BD 40, RX valve, 1054, 40 litri răşină, tanc saramură 85 l
5. BD 60, RX valve, 1248, 60 litri răşină, tanc saramură 85 l
6. BD 75, RX valve, 1354, 75 litri răşină, tanc saramură 85 l
Toate modelele sunt automatizate, putându-se programa momentul de timp când să se facă regenerarea.
Variantele Kompact Mini şi Kompact Maxi sunt în carcasă de plastic, cu un aspect elegant, pretându-se la instalarea în locuinţe, chiar în băi.
Depunerile de calcar sunt de admirat numai în peşteri.
-"Flori de Peşteră" la Postojna, Slovenia