Este greu de crezut că pe planeta noastră, acoperită în proporţie de 70% de apă, numai 1% din totalul resurselor de apă este disponibil pentru folosinţă oamenilor.
Din toată apa care acoperă globul, 97,5% este apă sărată , rămânând apă dulce numai 2,5% , iar din acestea peste jumătate sunt gheţari şi calotă glaciară.
Iată de ce apa este o continuă preocupare pe planeta noastră atât pentru cercetători, dar mai cu seamă pentru cei ce suferă din cauza lipsei de apă. Deşi trăim în secolul 21, în lume, 1.1 miliarde de oameni (reprezentând 18% din populaţia globului) duc lipsă de apă potabilă.
Mai mult de 1 milion de oameni mor anual de malarie în Africa şi cel mai tragic este că cei mai mulţi sunt copii sub 5 ani. Lipsa condiţiilor de igienă se datorează în primul rând lipsei de apă potabilă.
Ca urmare, din cauza igienei precare, în ultimul deceniu au murit mai mulţi oameni decât în toate războaiele din 1945 până în prezent.
Ca o dovadă a preocupării intense a oamenilor de ştiinţă, data de 22 martie este din 1993 declarată şi sărbătorită ca Ziua Mondială a Apei pe glob.
Anul 2008 a fost plasat de către Organizaţia Naţiunilor Unite sub tema IGIENA, iar decada anilor 2005-2015 este perioada acţiunii “APĂ PENTRU VIAŢĂ”
Iată cum arată ROMÂNIA anului 2008:
-Numai 52% din populaţia ţării beneficiază de servicii de apă curentă şi canalizare
-16% din populaţie are numai alimentare cu apă (nu are canalizare)
-32% DIN POPULAŢIE NU ARE NICI APĂ CURENTĂ NICI CANALIZARE !
-47de localităţi deversează apele uzate direct în receptorii naturali FĂRĂ O PREALABILĂ EPURARE. Printre aceste localităţi sunt: Bucureşti, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Brăila, Galaţi, Tulcea.
Exemplificând pe judeţul Timiş, numai 39% din localităţi au sisteme centralizate de alimentare cu apă, în timp ce sub 3% (!!!) au sisteme de canalizare.
Lipsa acestor minime utilităţi este cu siguranţă o cauză a îmbolnăvirii populaţiei, dar ceea ce poate duce direct la îmbolnăviri individuale sau în masă este folosirea necorespunzătoare şi neatentă a surselor de apă.
-Date publice furnizate de ONU şi AquaTim.